Spiksyl

När man ska sticka hål i till exempel ett nypon eller en kastanj har vi användning för en syl. Sylar går bra att göra av en grenbit och en spik. Såga eller knip av skallen på spiken. Eventuellt får man förborra i den trädgren som ska bli skaft. Eller också slår vi in spiken i märgen på trädgrenen. Det är en fördel om trädgrenen är färsk. Spiken krymper då fast i hålet när träet torkar. Innan vi slår in spiken spänner vi fast spiken i till exempel ett skruvstycke. Det går också att hålla i spiken med en tång när vi slår in den. Slår vi in spiken i träbiten med spetsen först kan vi sedan såga eller fila av spikhuvudet och sedan forma ändan till en spets eller till en mejsel.
Efter att vi fäst spiken i träet formar vi skaftet med kniv. I det här fallet användes en gren från hassel. Men det går bra med många andra träslag. Det kan vara en fördel med hårdare lövträ som har ett tätare virke. Spiken sitter bättre fast i dessa träslag.

Spiksylen är ett användbart verktyg när vi ska sätta ihop små figurer med t.ex. ståltråd eller tändstickor.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.