Fodral till verktyg

Ett praktiskt fodral till enkla verktyg som passar att bära med sig ut i naturen kan lämpligen tillverkas av skinn. Skinn är ett material som kräver en del arbete att bereda. Därför blir det kostsamt att köpa nytt material i skinn. Ett annat alternativ är att ta material från begagnade möbler med skinnbeklädnad.
För att sy ihop fodralet kan vi använda tandtråd. Det är praktiskt att fästa ihop skinnet innan man börjar sy. Antingen fäster man med kontaktlim eller som alternativ dubbelhäftande tejp.
För att få rätt avstånd mellan stygnen så är det bra att märka upp sömmarna med en märksporre. Sedan gör man hål med en syl. När man sedan syr så använder man här två nålar och syr med en tandtråd.

Som vi ser på bilden så möts tråden hela tiden på mitten. Nålarna som används är inte spetsiga utan är tvärtom lite trubbiga för att inte skära igenom tråden. Den här typen av söm kallas för sadelmakarsöm.


För att få jämna avtånd mellan sömmarna använder vi en märksporre. Sedan gör vi hål med en syl rakt igenom skinnbitarna. Efter de sista stygnen så går vi tre steg tillbaka för att fästa tråden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.